Hekime yemekte “böcek menüsü”

Tarih : 14 Eylül 2015

Asistan hekimlerin sosyal medyada başlattığı kampanya hastane yemekhanelerinin içler acısı durumunu gözler önüne serdi.
Hekim Postası

Türk Tabipleri Birliği Asistan ve Genç Uzman Hekim Kolu’nun çalışma koşullarına, 36 saati aşan aralıksız çalışma saatlerine, mobbinge, düzensiz ve eksik yatan ücretlere dikkati çekmek amacıyla sosyal medyada başlattığı “Gına Geldi” kampanyası ile bu sefer de yemekhanelerin sağlıksız durumları gözler önüne seriliyor. Türkiye’nin dört bir yanından asistanlar #gınageldi etiketiyle içinden böcek çıkan yemeklerin fotoğraflarını paylaşmaya başladılar.

hacettepe yemekhane
Salatada tırtıl, spagettide sinek
Adnan Menderes Üniversitesindeki asistanların yemeklerinden çıkan kızarmış tırtıl fotoğrafını paylaşarak tepkilerini dile getirmeleri üzerine Hacettepe Üniversitesi’nden içinden sinek çıkan spagetti ve hastanede görülen haşerelerin fotoğrafı paylaşıldı. Sağlıksız yemekhane koşullarını gösteren bir yemek fotoğrafı da salatanın içindeki canlı tırtılı paylaşan Erciyes Tıp asistanlarından geldi. Marmara Üniversitesi EAH’de yemeğin içinden salyangoz, Bursa Şevket Yılmaz EAH’de verilen yemekten de böcek çıktığı asistanların paylaşımıyla gözler önüne serildi.

marmara yemekhane

Bu sistemden, bu yemekhanelerden gına geldi
Yemekhanelerde karşılaşılan manzaraların tesadüfle açıklanamayacağını belirten Aydın Tabip Odası Asistan Hekim Kolu Başkanı Dr. Güneri Kuruöz “Sağlıkta dönüşüm dev bir taşeronlaşmayı sağlamadı sadece. Hizmet alımlarında üniversite hastanelerine ‘taşın suyunu sıkın’ mesajını vererek ‘taşeronun taşeronunu’ dayattı. On iki yıl önce hastanelerde sağlık personelinin on bini taşeron iken şu an yüz otuz bini taşeron durumunda. Rakam devasa, sömürü devasa, kalite ortada, mortalite oranları ortada. Hal böyle olunca yemeklerin bile şekli değişmekte. Taşerondan ise ‘bu paraya bu yemek’ mesajı… Kalitesiyle, rengiyle, yağıyla, böceğiyle, sineğiyle…” yorumunu yaptı.
İnsanlık onuruna yakışmayan yemekhane hizmetlerinin sağlık çalışanlarının günlük yaşantısının bir parçası olduğunu belirten Dr. Kuruöz “En riskli işi yapana hakaret gibi kalitesiz, hijyen yoksunu yemekler(!)… Derdimiz böcekle değil bu zihniyetle. Türkiye sağlık ortamını başarıyla elli yıl öncesine götüren bu kara, bu paracı, bu aç gözlü zihniyet sadece emeğimizi sömürmüyor, sadece sağlığımızla oynamıyor, yemeğimizi bile yenilemez hale getirdiğini kabul etmiyor. Tüm sağlık çalışanlarına artık bu sistemden de, bu yemekhanelerden de gına geldi.” dedi.

PaylaşShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kimler Neler Demiş?

İlk Yorum Hakkı Senin!

Bildir
avatar
wpDiscuz

Arşivler